CORTISOL: Jouw grootste vriend en vijand in één

Brain masters ontstress stress

Cortisol is één van de belangrijkste hormonen die ons stressniveau activeert. Een teveel aan cortisol kan ervoor zorgen dat je je rusteloos, moe en uitgeput gaat voelen. Maar een tekort aan dit hormoon is ook niet fijn voor je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je bijnieren de aanmaak van de hoeveelheid cortisol zelf kunnen reguleren. Zodat jij de gelukkigste versie van jezelf kunt zijn.

WAT IS CORTISOL NU EIGENLIJK?

Langdurige en teveel stress kunnen zorgen voor hoge waarden van het stresshormoon cortisol. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot schadelijke gevolgen voor je lichaam. Een burn-out of chronische stress liggen dan ook op de loer. Dit hormoon wordt aangemaakt in jouw bijnieren en valt, net als adrenaline onder het fenomeen stresshormonen. Als je te lang doorgaat op dat te hoge stressniveau kun je te maken krijgen met:

 • Beschadiging van de hersenen
 • Afbraak van spieren
 • Slaapproblemen
 • Overgewicht
 • Vermoeidheid en algehele uitputting
 • Hart- en vaatziekten
 • Suikerziekte
 • Achteruitgang immuunsysteem

Je kunt jezelf door, door te blijven gaan, als het ware dus gewoon ziek maken.

Cortisol heeft naast de negatieve gevolgen ook positieve uitwerkingen op het lichaam. Zo beschermt het je lichaam tegen infecties en zorgt het ervoor dat je snel kunt anticiperen op stress. Daarnaast helpt het mee aan een goed slaap-waakritme.

WELKE PROCESSEN WORDEN AANGESTUURD DOOR CORTISOL?

VERHOOGDE ACTIVITEIT

Net als bij adrenaline kun je actiever zijn, hierdoor kun je goed reageren op een stressvolle situatie.

VERHOOGDE SUIKER OPNAME DOOR SPIEREN

Dankzij de hogere suikerniveaus staan jouw spieren meer gespannen en klaar om te reageren.

VERHOOGDE HARTSLAG

Bloed en zuurstof worden sneller rondgepompt in jouw lichaam.

Positievere stemming

Je wordt als het ware verdoofd, waardoor pijn en angst voor even onderdrukt worden. Jouw humeur verbeterd en mentaal kun je beter met stresssituaties omgaan. Op dat moment functioneer je er dus heel lekker op voor je gevoel.

Hoe zorgen we voor de juiste balans?

HOE JE DIT STRESSHORMOON ONMIDDELIJK KUNT VERLAGEN? WIJ HEBBEN 5 TIPS SPECIAAL VOOR JOU!

 1. Ga meer sporten (maar train niet te lang!)
  Beweging is altijd een goed idee, zeker als je gestrest bent! Zorg er alleen wel voor dat je niet langer dan een uur sport, dan daalt je testosteron niveau en neemt de cortisol het over (en dat willen we niet).
 2. Ga de buitenlucht in
  Maak een mooie boswandeling of ga lekker uitwaaien op het strand. De rust van de natuur zorgt ervoor dat jij in totale ontspanning kunt komen. Beter voor je lijf en voor je hersenen!
 1. Gezonde voeding
  Brainfood is super belangrijk voor gezonde hersenen en een gezond en ontspannen lichaam. Benieuwd naar brainfood recepten? Kijk op onze recepten pagina.
 1. Doe ademhalingsoefeningen
  Voor sommige zal dit nog een beetje zweverig klinken, maar het werkt echt! Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen er namelijk voor zorgen dat jij meer tot rust komt.
 1. Slaap voldoende
  Het aanbevolen aantal uur slaap is acht uur per dag. Een goede nachtrust is erg belangrijk om je cortisol niveau te verlagen. Daarnaast wordt hierbij ook gelet op de kwaliteit van jouw slaap. Slaap je onrustig en heb je het gevoel dat jouw brein altijd aan staat? Probeer dan eens onze Brain Training. Jouw hersenen en lichaam zullen je dankbaar zijn!

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog artikel? Stuur ons een e-mail via info@brainmasters.nl of een bericht via ons contactformulier.