DE HERSENEN – ANATOMIE

hersenen - functie hersenschors, hersenstam, grote hersenen, kleine hersenen

Dat je hersenen een grote rol spelen bij het besturen van je lichaam wist je waarschijnlijk al. Maar welke functie hebben de hersenstam, de grote hersenen en de kleine hersenen precies? Elk onderdeel neemt een deel van het soepel laten functioneren van het brein op zich.

 

DE HERSENEN

Ook wel het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam. Wetenschappelijk gezien is er afgelopen jaren steeds meer inzicht gekomen in het functioneren van het brein. Maar ook de komende jaren zal hier nog veel meer onderzoek naar gedaan worden.Het brein maakt deel uit van het centrale zenuwstelsel dat zich in het hoofd bevindt. Ze zijn o.a. nodig om te denken, te bewegen en om ons geheugen en zintuigen te gebruiken. Daarnaast regelen ze je ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur. Zodra er iets aan het brein beschadigd raakt merk je dat dan ook direct. Wel kunnen problemen in sommige gevallen opgelost worden doordat cellen soms taken van elkaar overnemen.

 
 
 

Grote hersenen (cerebrum)

De grote hersenen vormen het bovenste gedeelte van het brein. Dit onderdeel wordt ook wel het cerebrum genoemd. In het cerebrum worden signalen van zenuwen verwerkt, oftewel sensorische informatie. Daarnaast wordt hier de beweging van je lichaam geregeld. Ook zijn de grote hersenen verantwoordelijk voor het geheugen, je emoties en plannen.Ze bestaan uit twee helften (hemisferen) die verbonden zijn door de hersenbalk. Deze zorgt ervoor dat de linker- en rechterhersenhelft informatie uit kunnen wisselen. Opmerkelijk is dat de linkerhelft van je lichaam in verbinding staat met je rechterhersenhelft en visa versa. Je lichaamshelft en hersenhelft zijn dus kruislings met elkaar verbonden.

 

De kleine hersenen (cerebellum)

De kleine hersenen worden ook wel het cerebellum genoemd. Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, bevind deze zich aan de achterzijde van je hoofd. Direct onder de grote hersenen en achter de hersenstam. Hoewel dit onderdeel kleiner is dan de grote hersenen bevatten ze 70 tot 80% meer neuronen (hersencellen). Ze hebben dus een enorm belangrijke functie.Dit deel is onder andere betrokken bij het coördineren van bewegingen en je evenwichtsvermogen. Daarnaast zijn ze ook betrokken bij taalkundige, cognitieve en emotionele processen en het reguleren van reflexen. Ze zorgen ervoor dat we soepel kunnen denken. Het dient als een soort kwaliteitscontrole over het eigen denken.

 

De tussenhersenen (diencephalon)

De tussenhersenen bevinden zich tussen de hersenstam en de grote hersenen. Een andere benaming hiervoor is  het Diencephalon. Dit wordt ook wel gezien als het regelcentrum, bestaande uit de thalamus, de hypothalamus, de subthalamus en de epithalamus.

 

De hersenstam

Dit is het stukje wat de grote hersenen met de kleine hersenen en het ruggenmerg verbindt. De hersenstam regelt lichamelijke processen. Hieronder vallen o.a. onze lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling, bloeddruk, slaap & waakritme, oogbewegingen, kauwen & slikken, spijsvertering en het voelen van beweging en zwaartekracht.

 

Hersenschors

Het buitenste deel van ons brein heet de hersenschors, ook wel cortex genoemd. Deze bestaat uit een laag grijze stof. Hier komt alle informatie binnen die door de rest van je lichaam verzonden wordt. De hersenstam analyseert vervolgens deze binnengekomen informatie. Waarna de hersenschors een reactie vormt op deze informatie.
 
 

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een e-mail via info@brainmasters.nl of een bericht via ons contactformulier.