COVID-19

Brain Masters Covid-19

In 2020 en 2021 is een groot deel van ons leven beheerst door één ding: COVID-19. Niet alleen omdat veel mensen zelf ziek zijn geworden voor corona, maar ook door de indirecte gevolgen zoals angsten en leefregels waar we mee te maken kregen.

Omdat het een nieuwe ziekte was, was er over de gevolgen op lange termijn van het coronavirus op de hersenen nog niets bekend. Het lijkt er echter wel op dat COVID-19 ook de hersenen aantast. Bij overleden patiënten die zijn onderzocht is het zelfs aangetoond dat de hersenen door het coronavirus beschadigd zijn. Maar ook erg veel patiënten die het hebben overleefd ervaren maanden later nog cognitieve klachten.

Er is dus wel degelijk sprake van een direct negatief effect van COVID-19 op de hersenen. De mate waarin dit effect heeft, wordt momenteel nog onderzocht. Veelvoorkomende klachten die patiënten (die van de IC afkomen) na een besmetting met corona ervaren zijn bijvoorbeeld: concentratieproblemen, in de war zijn en vergeetachtigheid.

Sinds 2020 is er door meerdere partijen onderzoek gedaan naar het effect van COVID-19 op de hersenen. Één van die onderzoeken wordt uitgevoerd in opdracht van de Hersenstichting, en gaat over mogelijke hersenschade door COVID-19. Meer informatie hierover is te vinden via deze link: Wat doet COVID-19 met je hersenen? – Hersenstichting

Alhoewel het onderzoek van de Hersenstichting nog loopt, verwachten zij dat er hersenletsel kan ontstaan als gevolg van COVID-19. Doordat het coronavirus de longen van een patiënt aantast, wat vervolgens kan leiden tot verminderde longfunctie, zou er een zuurstoftekort in de hersenen kunnen ontstaan wat schade aanricht in bepaalde hersengebieden. Dit zou dan vooral effect hebben op hersengebieden die aandacht, geheugen en planning regelen.

Naast directe effecten van het coronavirus op de hersenen, zijn er ook indirecte effecten als gevolg van COVID-19 ontstaan. Dit heeft mede te maken met de COVID-19 maatregelen waardoor men minder sociale contacten had en minder bewoog. Dit kan weer zorgen voor meer angsten, stress en depressieve klachten. Daarnaast hebben mensen veel angst en stress ervaren omdat zij bang waren om besmet te raken.

PREVENTIEF COGNITIEF TRAINEN

Voor onze breintraining maken wij gebruik van de meest geavanceerde en modernste wetenschappelijk onderbouwde trainingsapparatuur. Met als doel dat jij het maximale uit jezelf en jouw hersenen kunt halen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op!