Enorm moe na Covid-19 / Corona?

Brain Masters Corona Long Covid

Dat covid-19 blijvende klachten kan veroorzaken was al duidelijk. Het onderzoek naar welke hersenschade het precies aanricht loopt nog. Wel is een van de veel gehoorde neurologische klachten moeheid. Deze hersenmoeheid wordt ook wel neurofatigue genoemd. Een slopende vermoeidheid wat mensen met hersenletsel vaak ervaren.

SCHADE AAN HET BREIN

Het is heel normaal om je af en toe moe te voelen en voor de meeste mensen is een goede nacht slapen meer dan genoeg om de volgende dag weer fris en fruitig op te staan. Echter is dit voor hersenletsel patiënten (waaronder ook mensen met Long COVID of langdurige corona) een heel ander verhaal. Het brein is letterlijk moe geworden. Deze vermoeidheid is een gevolg van schade aan het brein.

Eigenlijk alle dagelijkse dingen die voor vele normaal zijn, kosten voor deze groep mensen extra inspanning. Doordat zij al op een lager energielevel de dag beginnen, is de overige energie sneller op. Daarnaast kosten activiteiten ook meer energie dan zij gewend zijn. Zij zullen dus heel zuinig met hun energie om moeten gaan. Zodra hun “batterij” leeg is duurt het ook langer (een aantal dagen of langer) om weer op te laden. Je kunt deze chronische vermoeidheid vergelijken met een oude batterij die steeds nog maar voor 25% op kan laden.

OVERPRIKKELING EN CONCENTRATIEPROBLEMEN

Door het chronisch moe zijn werken de hersenen minder goed. De verwerkingssnelheid, concentratievermogen en focus worden verslechterd. Maar ook het slecht onthouden van informatie en dubbel zien kunnen vervelende gevolgen hiervan zijn.

De hersenmoeheid kan zowel een het gevolg zijn van overprikkeling als de oorzaak hiervan. Een ‘gezond’ persoon kan ook op het punt komen dat alle geluiden en prikkels te veel zijn. Echter kan dit bij een persoon met hersenletsel nog tienduizend malen erger binnenkomen (volgens neuropsycholoog Jenny Palm).

Daarnaast is er gebleken dat er bij mensen met hersenletsel meer hersencellen actief zijn. Dit komt doordat zij meer nieuwe verbindingen proberen aan te leggen, om zo het beschadigde hersengebied als het ware te compenseren. Dit is ook één van de redenen dat deze groep een trager reactievermogen heeft.

Alles kost dus net wat meer energie. Waardoor je sneller uitgeput en oververmoeid raakt.

 

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een e-mail via info@brainmasters.nl of een bericht via ons contactformulier.

MEER LEZEN?