VOEDING EN DE HERSENEN

Zalm wraps Recept BrainMasters voeding hersenen

Wist jij dat voeding een grote invloed heeft op de gezondheid van je hersenen? Maar liefst 20% van de binnen gekregen energie uit voeding, gaat namelijk naar je hersenen toe. Om voor een goede en snelle communicatie tussen je zenuwcellen en je hersenen te zorgen, is de juiste voeding enorm belangrijk. Hierbij is het van belang dat je maaltijden voldoende vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren bevatten. Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid en verminderde concentratie.

 

VOEDINGSTIPS

Vlees > Vis

Kies in plaats van een stuk vlees een keer voor een mooi stuk vis. Ga dan het liefste wel voor een vette vis als zalm, makreel of haring. Deze bevatten namelijk veel omega-3 vetzuren. Zet tenminste één keer per week vette vis op je voedingsschema, dit kan al het mogelijker risico op een hersenaandoening verkleinen.

Boter > Olijfolie

Olijfolie bevat namelijk veel vitamine E. Deze vitamine zorgt ervoor dat de bloedvaten in de hersenen in goede conditie blijven. Waardoor schade aan de hersenen gebieden vermindert. Onderzoeken tonen zelfs aan dat het een beschermend effect heeft tegen dementie. Daarnaast bestaat olijfolie grotendeels uit onverzadigde vetten. Deze vetten zorgen ervoor dat je hersenen efficiënter kunnen werken.

TIPS

  • Eet voldoende groente en fruit per dag. Varieer hierbij tussen verschillende soorten, zodat je voldoende verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Eet minstens één keer per week vette vis, zoals makreel, zalm of haring.
  • Eet iedere dag een handje ongezouten en ongebrande noten.
  • Zet minimaal één keer per week peulvruchten, zoals linzen of bonen op je menu.
  • Kies voor de volkoren varianten van pasta, rijst en brood.
  • Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Dus geen suikerrijke frisdank of alcohol.

Ben je vegetarisch of veganistisch? Haal dan je vetten uit plantaardige producten zoals; raapzaadolie, walnoten(olie,) lijnzaad(olie), plantaardige margarines, avocado, zeewier en groene bladgroenten. Je kunt ook visolie- of algencapsules nemen, echter bevatten deze niet volledig dezelfde vetzuren als vette vis.Denk ook aan de vitamine B12, deze is alleen terug te vinden in dierlijke producten. Het is voor mensen die plantaardig eten dan ook erg lastig deze vitamine binnen te krijgen via voeding. Neem hiervoor een vitamine B12 supplement of kijk naar plantaardige vervangers van zuivel waaraan B12 is toegevoegd.

 

VOEDINGSSTOFFEN

Omega-3

Omega 3 bestaat uit de onverzadigde vetzuren ALA oftewel; Alfa-Linoleenzuur, dit is een plantaardig vetzuur. Daarnaast bestaat het uit de vis vetzuren DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur).Het lichaam kan zelf een kleine hoeveelheid DHA en EPA aanmaken uit ALA. Echter kan het lichaam dit dus niet zelf produceren en heeft het voeding of supplementen hiervoor nodig. Om de bouwsteen van jouw brein voldoende aan te vullen is het dus van belang omega 3 toe te voegen aan jouw voedingspatroon. Deze vind je vooral terug in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Natuurlijk kan dit ook door middel van aanvullende supplementen, echter heeft dit niet geheel hetzelfde effect. Meer lezen over omega-3? Lees hier verder >> 

B-vitaminen

Met name de b-vitamines B1, B6, B11/foliumzuur en B12 hebben een positief effect op de hersenen. Zij helpen bij de aanmaak van signaalstoffen tussen de zenuwcellen en houden de myelineschede in stand. Het is dus van belang dit voldoende op pijl te houden om problemen met het zenuwstelsel te voorkomen.

Vitamine C & E

Deze vitamines houden de bloedvaten in goede conditie, waardoor schade aan hersengebieden vermindert. Vitamine E & C zijn antioxidanten, deze kunnen “agressieve” stoffen die schade aan cellen en weefsels geven weghalen.

Vitamine D

In voeding komt vitamine D voor in twee vormen: Vitamine D2 (ergocalciferol) en Vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 wordt gevormd door de straling van zonlicht in bepaalde schimmels en paddenstoelen. Vitamine D3 wordt voornamelijk gevormd in de huid van mens en dier.Deze vitamine is o.a. van belang om het risico op cognitieve achteruitgang te verkleinen. Lees meer over vitamine D >> 

Zink, ijzer & jodium

Deze mineralen komen net als vitamines voor in je voeding en drinken. Al tijdens de aanleg en groei van de hersenen, zijn deze mineralen van belang voor een goede ontwikkeling van het kind. Het is dus al tijdens de zwangerschap van belang hierop te letten.

 

MEDITERRAAN DIEET

Dit mediterrane dieet is oorspronkelijk ontstaan in landen rond de Middellandse Zee. Dit voedingspatroon bestaat uit verse groenten en fruit, peulvruchten, olijfolie, noten en zaden, vis, volkoren producten en met mate vlees en zuivelproducten. In deze producten zitten naast vitamines en mineralen ook veel vezels. Dit zorgt ervoor dat koolhydraten geleidelijk omgezet kunnen worden in bloedsuiker. Daarnaast zijn er in de vette producten als vis, olijfolie en noten veel onverzadigde terug te vinden. Deze zorgen ervoor dat je hart- en bloedvaten gezond blijven.

 

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een e-mail via info@brainmasters.nl of een bericht via ons contactformulier.

 

MEER LEZEN?

BENIEUWD NAAR ONZE RECEPTEN?

Een reactie op “VOEDING EN DE HERSENEN

  1. Pingback: DE HERSENEN - ANATOMIE - Brain Masters

Reacties zijn gesloten.