VITAMINE B12

vitamine C brain masters

Vitamine B12 is essentieel voor je bloed en zenuwen. Ook heeft het invloed op vele andere delen van je lichaam. Wanneer je een tekort hebt is voor elk lichaam anders, vraag daarom altijd advies aan je huisarts voordat je de B12 pillen gaat aanschaffen.

WAT IS VITAMINE B12?

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Deze water oplosbare vitamine is alleen te vinden in dierlijke producten. Dus eet je veganistisch? Zorg ervoor dat je voldoende jouw B12 niveau aanvult. Voor een goede werking van ons zenuwstelsel hebben we deze vitamine namelijk hard nodig. Daarnaast hebben we B12 ook nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen vervoeren de zuurstof in je bloed.

ADVIES

UIT WELKE VOEDING KAN IK VITAMINE B12 HALEN?

Vitamine B12 komt voor in de volgende dierlijke producten:

 • Melkproducten
 • Vlees
 • Vis
 • Eieren

Aan veganisten wordt dan ook aangeraden B12 supplementen te slikken of te kijken naar producten waar deze vitamine extra aan toegevoegd is.

Hoe het komt dat deze vitamine vooral voorkomt in dierlijke producten? Dit komt doordat het door bepaalde bacteriën geproduceerd wordt in het maag-darmkanaal van dieren.

DE DAGELIJKSE AANBEVOLEN HOEVEELHEID?

Vanaf 14 jaar is voor zowel mannen als vrouwen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid 2,8 microgram. De meeste mensen zullen wel aan deze aanbevolen hoeveelheid komen. Maar mocht je het toch willen aanvullen door middel van supplementen, dan wordt er aangeraden niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (2,8 mg) te nemen.

HOE MERK IK DAT IK EEN TEKORT HEB?

Het komt zelden voor dat men een tekort aan vitamine B12 heeft. Dit komt doordat jouw lichaam deze vitamine zelf op kan slaan, zodra het binnenkomt. Dus kun je vaak een tijd voort met jouw eigen vitamine B12 voorraad. Soms kun je dus pas na maanden een tekort merken.

Doordat deze vitamine uit dierlijke producten wordt gehaald, is het goed mogelijk dat veganisten en/of vegetariërs wel een tekort hebben. In dit geval wordt er dan ook vaak een supplement aangeraden.

Je kunt letten op de volgende symptomen:

  • Geheugenverlies
  • Tintelingen in de vingers
  • Spierzwakte (vooral in de benen)
  • Coördinatiestoornis

Ook kan een vitamine B12 tekort kan leiden tot een vorm van bloedarmoede. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid, hartkloppingen, vermoeidheid en oorsuizen.

Wil jij erachter komen of je zelf een tekort hebt aan deze vitamine? Vraag dan een bloedtest aan via jouw eigen huisarts.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een e-mail via info@brainmasters.nl of een bericht via ons contactformulier

Een reactie op “VITAMINE B12

 1. Pingback: VOEDING EN DE HERSENEN - Brain Masters

Reacties zijn gesloten.