VITAMINE D

Vitamine D Brain masters

Als je het hebt over vitamine D, zullen de meeste mensen dit vrijwel direct associëren met de zon. Door middel van zonlicht wordt in jouw huid vitamine D gevormd, dit is dus één van de weinige vitamines die jouw lichaam zelf kan produceren. Daarnaast kun je deze vitamine ook halen uit bepaalde voedingsmiddelen.

WAT IS VITAMINE D?

In voeding komt vitamine D voor in twee vormen: Vitamine D2 (ergocalciferol) en Vitamine D3 (cholecalciferol).

Vitamine D2 wordt gevormd door de straling van zonlicht in bepaalde schimmels en paddenstoelen. Vitamine D3 wordt voornamelijk gevormd in de huid van mens en dier.

Deze twee vitamines worden na opname in ons lichaam veelal getransporteerd via het lymfesysteem om zo bij de opslagplaats in de lever terecht te komen. Ook vindt er opslag plaats in de huid en vet- en spierweefsel.

Mocht je een tekort aan deze vitamine hebben, kun je letten op de juiste voeding en/of gebruik gaan maken van supplementen om jouw tekorten aan te vullen. Beide vormen van vitamine D zijn actief en doen hun werk goed in ons lichaam. Wel heeft vitamine D3 een iets sterkere werking dan vitamine D2.

ADVIES

UIT WELKE VOEDING KAN IK VITAMINE D HALEN?

  • Vette vis, zoals haring, zalm & makreel.
  • Vlees
  • Eieren
  • Halvarine, margarine en bak- en braadproducten (in Nederland wordt aan deze producten vitamine D toegevoegd).
  • Roomboter

Kijk voor een uitgebreid en een persoonlijk voedingsadvies op de schijf van vijf.

 

DE DAGELIJKSE AANBEVOLEN HOEVEELHEID?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D is voor vrijwel iedereen hetzelfde namelijk: 10 microgram. Alleen voor ouderen boven de 70 geldt een advies van 20 microgram.

 

DE ZON

Ga elke dag een kwartier tot half uur in de zon staan/zitten. Het beste tijdsvlak hiervoor is tussen 11:00 uur en 15:00 uur. Zorg er hierbij in ieder geval voor dat je handen en hoofd onbedekt zijn.

HOE MERK IK DAT IK EEN TEKORT HEB?

De symptomen van een tekort kunnen per persoon verschillen. Maar de meest voorkomende lichamelijke symptomen hiervan zijn:

– Pijn aan gewrichten en spierpijn

– Verzwakte spieren

– Spierkrampen of spiertrillingen

– Grotere kans op botbreuken

– Ontstaat sneller letsel of blauwe plekken bij stoten

Bij een tekort aan deze vitamine kan er bij volwassenen op den duur botontkalking/osteoporose of spierzwakte optreden. Ook is er uit meerdere studies gebleken dat er een verband is tussen cognitieve achteruitgang en een lagere vitamine D-status.

Let dus goed op!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een e-mail via info@brainmasters.nl of een bericht via ons contactformulier.

2 reacties op “VITAMINE D

  1. Pingback: 5 MANIEREN OM JE HERSENEN SCHERP TE HOUDEN - Brain Masters

  2. Pingback: VOEDING EN DE HERSENEN - Brain Masters

Reacties zijn gesloten.