VITAMINE C

Brain Masters Vitamine C

Vitamine C ook wel ascorbinezuur genoemd, behoort tot één van de bekendste vitamines. Om ervoor te zorgen dat jouw lichaam bindweefsel kan vormen en de opname van ijzer in stand kan worden gehouden, is deze vitamine hard nodig. Gelukkig is het terug te vinden in veel fruit- en groentesoorten. Ben jij benieuwd welke? Lees snel verder!

WAT IS VITAMINE C?

Vitamine C is een antioxidant en beschermt jouw lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast ondersteunt het je immuunsysteem en houdt het je bloedvaten in goede conditie. Het helpt vermoeidheid te verminderen en zorgt er ook voor dat het de opname van ijzer verhoogt.

ADVIES

UIT WELKE VOEDING KAN IK VITAMINE C HALEN?

Deze vitamine is terug te vinden in veel fruitsoorten, groenten en aardappelen.

De producten waarin het meeste zit zijn:

 • Koolsoorten (bij voorkeur spruitjes)
 • Paprika
 • Broccoli
 • Citrusvruchten
 • Kiwi’s (vooral de gold kiwi)
 • Blauwe bessen
 • Aardbeien
 • Sinaasappel

Let er bij het bereiden van deze producten wel op dat vitamine C in voeding gevoelig is voor hitte. Dit loopt dan ook terug als je het te lang kookt of bij een te hoge temperatuur bewaard.

DE DAGELIJKSE AANBEVOLEN HOEVEELHEID?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine is zowel voor mannen als vrouwen (vanaf 14 jaar) 75 milligram. Echter geldt voor zwangere vrouwen wel een wat hogere hoeveelheid van 85 milligram per dag.

HOE MERK IK DAT IK EEN TEKORT HEB?

TEKORT

Bij iedereen kunnen de symptomen van een ernstig vitamine C tekort natuurlijk verschillend zijn, maar de meest voorkomende zijn:

 • Verminderde weerstand
 • Vertraagde wondgenezingen
 • Verminderde opbouw van bindweefsel

In het ergste geval kan er scheurbuik ontstaan. De verschijnselen hiervan zijn slapeloosheid, gewichtsverlies, enorm vermoeid en verminderde weerstand. Daarna kunnen er ook onderhuidse en/of inwendige bloedingen en Tandvleesbloedingen ontstaan.

TEVEEL

Het kan voor komen dat je een teveel aan vitamine C binnenkrijgt. Echter zal jouw lichaam er dan voor zorgen dat dit via je urine het lichaam weer verlaat. Toch komt het ook voor dat men toch klachten krijgt. Voornamelijk zijn dit diarree, urine of darmklachten.

STAY HEALTHY!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een e-mail via info@brainmasters.nl of een bericht via ons contactformulier.