DE HERSENSTAM

De hersenstam is evolutionair gezien het oudste deel van de hersenen. Deze bevindt zich aan de bovenzijde van het ruggenmerg. Hiertoe behoren ook de middenhersenen, het verlengde merg en de pons.

DE MIDDENHERSENEN, DE PONS EN HET VERLENGDE MERG

  • De middenhersenen: dit is het bovenste deel van de hersenen, zij reguleren de zintuigelijke en motorische functies. Daarnaast spelen zij een rol bij het maken van oogbewegingen.
  • De pons: is een verbinding tussen de grote en kleine hersenen. Het bevindt zich tussen de tussenhersenen en het verlengde merg. De pons geeft signalen door van het evenwichts- en gehoororgaan aan de kleine hersenen.
  • Het verlengde merg (medulla oblongata): verbindt de hersenstam met het ruggenmerg. Zijn functie is het reguleren van de hartslag, ademhaling, spijsvertering en bloeddruk.

HERSENZENUWEN

Om de grote hersenen, de kleine hersenen en het ruggenmerg met elkaar te verbinden is daar de hersenstam. Daarnaast ontspringen in dit gebied ook de hersenzenuwen. Deze zenuwen zijn verantwoordelijk voor zintuigelijke waarnemingen. Je moet daarbij denken op het gebied van de huid, gewrichten van de nek, het gezicht en het hoofd. Maar ook voor zintuigen zoals horen, evenwicht en smaak. Daarnaast geven de hersenzenuwen ook opdrachten door aan spieren in het aangezicht en de nek.

WAT IS DE FUNCTIE VAN DE HERSENSTAM?

De taken van de hersenstam zijn onder andere het reguleren van het slaap-waakritme. Daarnaast controleren ze de pupilgrootte en reflexmatige en willekeurige oogbewegingen. Maar ook bijvoorbeeld het sturen van lichaamsbewegingen, voelen van bewegingen, huilen, proeven, plassen, kauwen, slikken, ademhalen en het reguleren van de spijsverteringen vallen hieronder. Eigenlijk is de hersenstam dus verantwoordelijk voor het reguleren van al onze basisfuncties.

Bron. Bron